Tulevat tapahtumat

Tapahtumia Uuraisilla

Lentopallon pelaajat kokoontuvat koulukeskuksen liikuntasaliin tiistaisin sklo. 16.00-17.30.

Bocciaa pelataan Höytiän koulun liikuntasalissa. Pelaamme joka viikko,keskiviikkoisin klo. 15.15 alkaen kerrallaan kaksi tuntia.

Keiloja kaadellaan Saarijärven Liikelataamossa seuraavan kerran maanantaina  2.12.2024 klo. 14.  Kimppakyydit lähtevät Selma-tilan pihasta talvikelistä johtuen jo klo. 13.20.

Eläkeläisten vuorolla koulukeskuksen liikuntasalissa lauantaisin klo. 15-17 pelaillaan sulkapalloa ym. 

Kahvikerho kokoontuu ihan uutena päivänä eli joka kuukauden 1. ja 3. TIISTAIPÄIVÄ ja kokoontumisaika on klo. 12.00 - 14.30 ja paikka Nuokkarilla. Vaikka maanantai on ollut vuosia, ehkä vuosikymmeniä kokoontumispäivä, niin eiköhän me opita uuteen päivään. Tehdään se isolla porukalla ja uudella innolla! Seuraava kokoontuminen tiistaina 19.11.2024 klo. 12.00 alkaen. 

Yhdistyksen syyskokous on 19.11.2024 klo. 12.00 Nuokkarilla.

Käsityökerho toimii tällä hetkellä etätyössä kotonaan. Vauvasukkia on tulossa uusien uuraislaisten käyttöön. 

Yhdistyksen pikkujoulu on 28.11.2024 klo. 13 Ränssin Kievarissa. Ilmoittautuminen Ainolle (puh.nro. alempana viestissä)18.11.2024 mennessä. Mikäli tarvitset kyydin, kerro se ilmoittautumisen yhteydessä. Osallistumismaksu on 35€/hlö, joka maksetaan 22.11.2024 mennessä yhdistyksen tilille (tilinro. viestin lopussa). Tuothan pienen paketin mukanasi!

Yhdistyksen joulumyyjäiset pidämme  19.11.2024 klo. 12 - 15 Selma-tilassa. Otamme mielellään vastaan leivonnaisia, laatikoita tai muuta itse tehtyä myyntiin. Tervetuloa joukolla ostoksille!

 

Menneet tapahtumat

Matkatarina  Ahvenanmaalta

 

OLI HILJAINEN AALTOJEN KEINUNTA ELÄKKEENSAAJIEN MATKALLA

Uuraisten Eläkkeensaajien matkakohteen kurssi kääntyi viime vuoden pohjoisen suunnasta etelään, kun matkakohteeksi valittiin hyvien suositusten perusteella Ahvenanmaa saaristoreitteineen. Monille matkaan lähteneille Ahvenanmaa oli jo ennestään tuttu, jollekin  jopa tuoreena kokemuksena. Silti saaristo ja meriympäristö kiehtoo edelleen. Allekirjoittaneelle saaristo oli ennestään tuttu vain saarten niminä merisääuutisista.

Aurinkoisena maanantaiaamuna lähdetyn matkan ensimmäinen tutustumiskohde oli Pohjoismaiden suurin kalkkikivilouhos Paraisilla. Olihan siinä louhoksella pituutta ja syvyyttä. Kalkkikivi kirvoitti matkalaisissa pohdiskelua, mihin kaikkeen kalkkia tarvitaan. josta sitten laivalla Kökariin. Nauvon saarella ehdimme pitää taukoa ja katsella saaren elämää ja tutustua putiikkeihin ja torikojuihin.ja nauttia jäätelöt merimaisemaa ihaillen.

sReilun parin tunnin laivamatkan jälkeen pääsimme ensimmäiseen yöpymispaikkaamme Kökarin saarelle. Oppaanamme toimi paikallinen opettaja, joka toimii myös kanttorina ja oppaana. Näin saaren 270 asukkaan kunnassa joutuu moni muukin virkamies tekemään montaa hommaa. Oppaan johdolla pääsimme tutustumaan paremmin sekä saareen että sen historiaan. Saaren historia onkin erityislaatuinen, sillä saarelle rantautuivat ensimmäisenä hylkeenpyytäjät 3000v. sitten. Saarelle 1400-luvulla fransiskaanimunkit perustivat Kökariin luostariin, jonka jäänteille pari sataa vuotta sitten perustettiin kirkko, joka nykyisinkin on aktiivisessa käytössä. Kirkon sisällä on mielenkiintoisia yksityiskohtia. Kirkossa oli oikealla paikat miehille ja vasemmalla, pohjoispuolella naisten paikat. Tämä tarinan mukaan siitä syystä, että paha tulee pohjoisesta ja meriolosuhteissa asuville tuulilla on suuri merkitys. Järjestys tulkittiin kuitenkin myös niin, että naiset olivat pohjoispuolella suojaamassa pahalta. Kirkkomaalla oli myös hautausmaa. Siellä meitä kiinnosti  pappilanrantaan hukkuneen kirkkoherra Bär Lund-bergin hauta, josta hänen tyttärensä, kirjailija Ulla-Leena Lundberg on kertonut teoksessaan Jää,

Kökarissa vierailimme myös suurella omenatilalla, jossa omenasta tehdään monia tuotteita. Jotkut ovat ehkä saaneet tuliaisena kökarilaista omenasalsaa tai omenasiideriä. Niitähän me kassikaupalla sieltä kannettiin. Kimmon taiteillessa bussilla mutkikkaita pikkuteitä ympäri saarta saimme kokea vielä monenlaista mielenkiintoista nähtävää.

Seuraavana päivänä matkan jatkuessa Maarianhaminaan oli jätettävä haikein mielin

Kökar. vaikka toki Maarianhamina tarjosi myös paljon nähtävää ja koettavaa. Oppaan johdolla saimme tutustua Maarianhaminaan ja myös Maarianhaminan maaseutuun. Saimme aikamoisen annoksen Ahvenanmaan historiaa ja selvitystä saaren autonomian syntymisestä. Mm. meille koulun laulukirjasta tutusta Oolannin sodasta saimme tietoa ja näimme sodan raunioita. Lisäksi näimme Kastelholman linnan, kuuluisan purjealus Pommerin ja valtavan määrän tyrniviljelyksiä. Maarianhaminan korkeimmalta paikalta katselimme komeaa näköalaa kauas Pohjanmerelle.

Hotelliyön jälkeen meillä oli mahdollisuus omatoimisesti katsella kaupunkia. Merikorttelissa tutustuimme mm. käsityöläistaloon ja aittoihin, joissa oli mm. monenlaisia käsitöitä ja korupaja. Mutta kaikki kiva loppuu aikanaan ja lopulta oli siirryttävä ”isoon paattiin” ja kotimatkalle. Bussin kyytiin päästyämme loppumatka menikin sitten tasaisessa Kimmon kyydissä. Matkalaiset vakuuttelivat olevansa hyvin tyytyväisiä matkaan, jonka Uuraisen Liikenne jälleen kerran kiitettävästi toteutti. Iso kiitos Kimmolle, jonka ystävällisyys ja kärsivällisyys on omaa luokkaansa. Lopuksi on todettava, että olipa ulkomailla kuinka paljon tahansa nähtävää, niin kyllä omassa maassamme on lukuisia kauniita ja mielenkiintoisia matkakohteita eikä vähäisimpänä oma upea saaristo- ja meriympäristömme Toivottavasti mahdollisimman moni huomioisi tämän suunnitellessaan lomamatkaa.

HUOM! MATKAKUVAT LÖYTYVÄT KUVAGALLERIA- SIVULTA "VUODEN  2024 KUVAT" 

Tapahtumia Keski-Suomessa